image/svg+xml

Hlavní nádraží, stanice metra C

Popis dopravních uzlů a stanic různých druhů dopravy nejen pro zrakově postižené (příp. tras pro nevidomé)

Hlavní nádraží, stanice metra C

Popis: Nástupiště je břehové a má koleje uprostřed, což znamená, že každý směr má své nástupiště i své vstupy a výstupy z mertra. Nástupiště je bez sloupů, ty jsou v kolejišti uprostřed stanice. V prostorách nástupiště nejsou zvýrazněny bezpečnostní pásy a ve stanici nejsou vodící linie. Z nástupiště jsou výstupy po stranách jak po pevných schodech (/majuí sloužit především k vstupu do stanice, ale lze je využít i pro výstup) a eskalátorech (dvě schodiště a dva eskalátory na každém nástupišti) a na každém nástupišti je výtah, který Vás vyveze do spodní odbavovací haly hlavního vlakového nádraží. Pokud jedete od Letňany, výtah je vzadu a vyjedete s ním do severní části nádražní budovy. Pokud jedete od Hájů, výtah je v čele nástupiště vpředu a vyjedete také do severní části odbavovací haly. Pokud byste potřebovali návazné výtahy do přízemí vlakového nádraží nebo na uliční úroveň na Wilosonu ulici, musíte přejít nebo přejet přes odbavovací halu asi doprostřed. Mezi tímto podlažím a dalším patrem odbavovací haly, můžete zvolit i posuvné chodníky také uprostřed haly. Ven vyjdete do Vrchlického sadů, známých spíše pod označením Šervúd. V budoucnu tu bude zastávka tramvají ze směru Vinohradská - současná stanice Hlavní nádraží - Seifertova. Na nástupišti stanice metra C je akustický majáček a oznámení směru eskalátoru, ale tyto eskalátory jedou vždy nahoru. Schody vyjíždějí na jiném protilehlém místě, než vyjdete po pevných schodech. Tato stanice slouží především k přestupu na vlaky, eventuelně na tramvaje - stanice tramvaje je v Bolzanově ulici, několik desítek metrů od výstupu z metra. Z magistrály (od původní Fantovy budovy) odjíždí autobusy směr letiště, případně sem přijíždí některé meziměstské linky soukromých dorpavců - FlixBus např. z Brna. V této stanici je středisko dopravních informací v dozorčí stanovišti, případně u pokladen Českých drah na hlavním nádraží, v suterénu odbavovací haly - ještě o polovinu patra níže. Pro vstup do metra - blíže k Vrchlického sadům je směr na Muzeum a na Háje, blíže k nádraží je směr na Florenc a Letňany.

Adresa: Vrchlického sady, Wilsonova ulice, Praha 2

Web: https://mapy.cz/s/bujemafaza

Další web:: https://www.dpp.cz/cestovani/bezbarierove-cestovani/metro/trasa-c/hlavni-nadrazi

Prostředky řešení bezbariérovosti: Majáček - směr eskalátoru a vstup do metra, u žst. (z1), Eskalátory / pohyblivý chodník, Nástupiště bez sloupů, Výtah / pohyblivý chodník, Mezichodba - při přestupu mezi výtahy, Břehová nástupiště - pro každý směr samostatné vstup na nástupiště, Vestibul na uliční úrovni, Pevné schodiště z nástupiště do vestibulu

Asistenční pomoc na žst.: Ano

Informační centrum u žst. V metru Centrum dopravních informací: Ano

Poznámky k čemukoli: Bankomat tu určitě je, ale mapy.cz neukazují který? V budově hlavního nádraží: Pont Market, lékárna Dr. Max restaurace Potrefená husa různá občerstvení knihy Kanzelsberger a další ob chody hlavně v odbavovací hale na uliční úrovni Vrchlického sadů.

Comments

Popis dopravních uzlů a stanic různých druhů dopravy nejen pro zrakově postižené (příp. tras pro nevidomé) was created by Free Custom Map Builder that powers thousands of custom online maps.

Want to build own custom map for your business or community? Try Mapotic's custom map maker and create customizable or branded maps in minutes. Leverage filters, custom categories, crowdsourcing and SEO. Create a free custom map.